Komt een zzp’er bij de financiële huisarts…

Robert-Jan Vugts jul 19, 2022 Algemeen 0

Steeds meer zzp’ers
We weten allemaal dat het aantal zzp’ers de afgelopen jaren explosief is gegroeid. In 2018 starten maar liefst 168.000 zzp’ers (bron: www.ikwordzzper.nl). Volgens het CBS en het telde Nederland op 1 januari 2019 ruim 1,9 miljoen ondernemingen. Van dit totaal aan ondernemers is ruim 1.2 miljoen zzp’er.

Overstap vanuit loondienst
De overstap vanuit loondienst naar zzp biedt veel voordelen. Natuurlijk de vrijheid om te ondernemen, je eigen tijd in te delen en als de zaken goed lopen hogere inkomsten dan in loondienst. Je moet als ondernemer wel een aantal zaken zelf gaan regelen. Vaak start het bij praktische dingen als een auto/bestelbus en de verzekering daarvan. Maar er zijn meer zaken waar een ondernemer over zou moeten nadenken. Vaak komt de ondernemer vroeg of laat in contact met een financieel adviseur.

Bij de financieel adviseur
Voor de financieel adviseur is de overstap van een klant vanuit loondienst naar ondernemer het perfecte moment voor een goed advies over de financiële gevolgen van het ondernemerschap en de risico’s. Toch komen veel adviseurs om meerdere redenen nog niet in de adviesrol:

    1. De startende ondernemer heeft een beperkt budget voor advies.
    2. De adviseur kan binnen dat budget geen goed advies geven.
    3. De adviseur heeft moeite geld te vragen voor advies, los van bemiddeling.

Gevolg
Gevolg is dat de dienstverlening te vaak beperkt blijft tot het bemiddelen van een (auto)verzekering, het bespreken van noodzaak om zelf pensioen op te bouwen (maar dat komt later wel, eerst geld verdienen…) en het doorrekenen van aantal premies van een AOV (te duur…).

Maar de zzp’er heeft vaak onvoldoende financieel inzicht om de gevolgen en risico’s van het ondernemerschap te overzien. En zonder dat inzicht ligt een oplossing niet voor de hand. Het aantal zzp’ers dat bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering sluit is beperkt. Dit gebeurt in minder dan 20% van de gevallen en is dalend (CBS). Cijfers over het aantal ondernemers dat inzicht heeft in de financiële situatie bij overlijden ken ik niet, maar het zou me niet verbazen als het zeer beperkt is. Terwijl ook hier vaak groot (en relatief eenvoudig op te lossen) risico ligt door het wegvallen van (een groot deel van) het partnerpensioen bij de overstap naar ondernemerschap.

Hoe stel je advies centraal?
Als adviseur kun je een aantal stappen zetten om advies en financieel inzicht centraal te stellen bij (startende) ondernemers:

    1. Ontwikkel een propositie voor financieel inzicht en advies over oplossingsrichtingen voor ondernemers. Verlaag de drempel om voor (startende) ondernemers het advies in termijnen te betalen. Stel het financieel inzicht centraal en niet het product.
    2. Denk met de ondernemer mee over zijn/haar bedrijfsmodel en uurtarief. Vaak kan een relatief kleine verhoging van het uurtarief dekking geven voor de premie van de af te sluiten risicoverzekeringen en/of pensioenopbouw.
    3. Versnel het proces tot financieel inzicht en advies.
    4. Train medewerkers om (startende) ondernemers te begeleiden naar een proces met financieel inzicht en advies als uitgangspunt i.p.v. bemiddeling.

Resultaat
In de praktijk is het effect van bovengenoemde werkwijze voor financieel adviseurs:

    • De ondernemer gaat jou zien als ‘financiële huisarts’
    • De ondernemer krijgt effectief inzicht en advies
    • De ondernemer heeft goede basis voor keuze over oplossingen
    • De ondernemer zal vaker besluiten tot het afdekken van risico’s
    • De ondernemer ervaart een hogere toegevoegde waarde van jou als adviseur
    • De adviseur ontwikkelt een nieuwe inkomstenbron gebaseerd op advies

Kortom, genoeg redenen om er werk van te maken!

DOWNLOAD GRATIS EEN VOORBEELDRAPPORT UIT FINRUST. VUL JE NAAM EN MAILADRES IN EN ONTVANG HET RAPPORT METEEN!


 

Delen wordt gewaardeerd!Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin