FinRust Klantverhalen: Zo geeft Dukatenburg in een half uur pensioeninzicht

Kees-Jan aug 23, 2019 Algemeen 0

Veel Nederlanders hebben beperkt inzicht in hun eigen financiële situatie bij pensioen, overlijden en arbeidsongeschiktheid. De noodzaak om zelf actie te ondernemen op bovengenoemde gebieden groeit: de collectieve regelingen versoberen, de AOW-leeftijd stijgt en steeds meer Nederlanders zijn (zzp) ondernemer. Nederlanders ervaren hoge drempels om zelf online financieel inzicht te krijgen. Hoe helpen adviseurs klanten met financieel inzicht? En hoe zet je inzicht en advies centraal en niet het product?

In de serie ‘FinRust Klantverhalen’ krijg je een kijkje in de keuken bij adviseurs die deze omslag gemaakt hebben. In dit verhaal komt Corina van Splunter van Dukatenburg aan het woord.

Corina, kun je wat meer vertellen over jezelf en Dukatenburg?

Natuurlijk, ik ben begonnen in 2005 als secretaresse bij Dukatenbrug. Daarna ben ik de binnendienst gaan doen en ben na het behalen van WFT Inkomen het adviesvak ingerold. Bij Dukatenburg zijn we met vier medewerkers en van oudsher richten we ons op pensioen, schade, leven en administratie. De focus ligt nu met name op pensioen. Wij hebben via werkgevers klanten die deelnemen aan een collectieve pensioenregeling en klanten die zelf bij ons komen voor inzicht in pensioen. En deze groepen lopen vaak naadloos in elkaar over. Als tijdens een collectief gesprek blijkt dat een medewerker zelf moet gaan bijsparen dan nodigen we hem of haar uit voor een vervolggesprek om individueel te verdiepen. Sommige klanten ken je al jaren vanuit het collectief en verdiepen is dan logisch. Maar ook de DGA en de zzp’er vindt de weg naar Dukatenburg. Het leuke is dat men door een individueel gesprek zeer betrokken raakt bij zijn of haar pensioen. Als je zelf moet gaan betalen dan wil je wel goed weten waarvoor. Dat is toch anders dan wanneer de werkgever het voor je regelt!

Hoe zijn jullie met FinRust in aanraking gekomen?

Dat is een grappig verhaal, mijn collega Frank van der Linden was al tijden opzoek naar een tool om eenvoudig en efficiënt inzicht te geven in het pensioen. Hiervoor werkte met de Nibud pensioenindicatie maar vaak liepen de gesprekken uit tot een uur. Tijdens zijn zoektocht stuitte hij op een presentatie van NN en FinRust. Helaas was hij verhinderd, maar hij heeft de hand-out van de presentatie van Marco Kok opgevraagd. Wat vooral aansprak was dat we hetzelfde denken over het dienstverleningsproces. Marco heeft ons de werking van FinRust laten zien en daarna zijn we zelf gaan testen. De eenvoud en snelheid sprak ons enorm aan. De eenvoud bleek toen we de eerste testklanten invoerden; het was eigenlijk gewoon instappen en wegrijden. De pluspunten zijn snelheid van invoer, een duidelijke presentatie en een helder rapport.

Er is ook naar andere software gekeken maar deze bleken vaak te groot en te uitgebreid. Bij gebruik van deze pakketten waren we voor een rapport een dag aan het invoeren. Dat kan financieel niet uit.

Hoe gaat een pensioengesprek op dit moment in zijn werk?

Zoals gezegd doen wij twee soorten gesprekken: collectief en individueel. Collectief gaat uit van de werkgever. Wij gaan dan op locatie zitten bij de werkgever, al doen we het soms ook telefonisch. Bij een werkgever op locatie voeren we zo’n 10 tot 12 gesprekken op een dag. De werkgever moet dit faciliteren, maakt de planning en zorgt ook dat iedere werknemer de juiste gegevens aanlevert. Hiervoor hebben we een speciaal inventarisatieformulier gemaakt. Geen gegevens is geen gesprek. Anders is het gesprek niet in een half uur mogelijk.

We tonen de werknemer hoe de pensioensituatie op gezinsniveau is en vervolgens behandelen we ook belangrijke uitgaven zoals de hypotheek. Bij tekorten rekenen we ook direct uit hoeveel de klant moet sparen om het tekort weg te werken, zowel binnen de pensioenregeling als in box 3. Na het gesprek geven we werknemer het rapport uit FinRust mee. Het rapport is gelukkig kort en krachtig want onze ervaring is: hoe uitgebreider het rapport hoe slechter het gelezen wordt!

Een individueel gesprek met bijvoorbeeld een DGA of zzp’er heeft eenzelfde soort opbouw maar dan gaan we uitgebreider op de zaken in en bespreken we eventuele oplossingen. We tonen dan altijd het overlijdensrisico. Ook dat is bij veel mensen niet goed geregeld.

Hoe waarderen de werknemers de gesprekken?

Over het gesprek zelf is bijna iedereen tevreden. Alles wordt inzichtelijk getoond en maar als blijkt dat het pensioen tegenvalt is nog wel eens een bittere pil. Daarom is het des te belangrijker dat mensen inzicht krijgen. De andere kant is natuurlijk ook waar: als mensen een goed pensioen hebben dan zijn ze er erg blij mee. Wij maken dat vaak het grapje aan het eind van het gesprek: en heb je nu pensioenrust? Dat wordt gewaardeerd.

Hoe zien jullie de toekomst met FinRust?

Wij willen de software nog meer als leidraad in het gesprek gebruiken. Alleen zo kunnen we goede en effectieve gesprekken voeren. Ook willen we bij de individuele gesprekken meer gebruik gaan maken van het arbeidsongeschiktheid scenario wat FinRust aanbiedt. We merken dat er nog wel veel huiswerk uit de gesprekken komt. Iedereen heeft wel iets wat later uitgezocht moet worden en nu doen we dat als service erbij. We zullen er scherper op moeten sturen omdat betaald te doen, anders kan het niet uit.

DOWNLOAD GRATIS EEN VOORBEELDRAPPORT UIT FINRUST. VUL JE NAAM EN MAILADRES IN EN ONTVANG HET RAPPORT METEEN!


 

Delen wordt gewaardeerd!Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin