Waarom financieel inzicht met de adviseur werkt en online tools niet

Kees-Jan jan 10, 2020 Algemeen 0

De laatste tijd verschijnen er steeds meer financiële tools voor consumenten op het internet. Is dit de manier om financieel inzicht te krijgen? Of zijn er betere manieren? In deze blog gaan we kijken wat er nodig is om goed financieel inzicht te krijgen en welke manieren effectief blijken.

Financieel inzicht in drie stappen

De eerste stap van financieel inzicht is de juiste gegevens verzamelen. Wat is het inkomen van het huishouden nu en wat is het pensioeninkomen. En zijn er nog andere vormen van inkomen of vermogen?

De tweede stap is het laagdrempelig maken. Gebruik begrijpelijke taal, een consistent vocabulaire en vermijd jargon adviseert EIOPA (De Europese autoriteit voor Verzekeringen). Maak informatie, en in het bijzonder de cijfers, ook persoonlijk relevant voor de consument. Vaak willen mensen de toekomstige uitkomsten kunnen vergelijken met het inkomen nu. Men weet immers hoe men nu leeft!

Als het pensioen, het overlijdensrisicoscenario en arbeidsonschiktheidsceanrio inzichtelijk en relevant is gemaakt dan ligt er een basis voor keuzes.

Dit is de derde en belangrijkste stap. Nadat duidelijk is hoe het ervoor staat kan men gaan nadenken welke keuzes men wil maken. Eerder stoppen of toch langer doorwerken? Risico’s afdekken of risico’s nemen, bijsparen of toch met iets minder genoegen nemen?

Waarom online tools vaak niet effectief zijn

De drie stappen van effectief financieel inzicht zijn dus: gegevens verzamelen, de scenario’s persoonlijk en relevant maken om vervolgens keuzes te maken. We kijken eerst hoe dit werkt met een online tool en vervolgens kijken we hoe een adviseur met goede software dit kan doen.

De online tool

Mensen ervaren een drempel om zelf aan de slag te gaan met een online tool. De drempel is zowel technisch (hoe werkt de tool?), financieel (hoe voer ik gegevens goed in?) en functioneel (kan de tool ook de gegevens van de partner meenemen?).

Verder kan het verzamelen en invoeren van financiële gegevens een hele klus zijn. Dan komt het lastigste: de pensioengegevens. Mijnpensioenoverzicht maakt het al makkelijker dan vroeger, maar veel online tools hebben geen koppeling met mijnpensioenoverzicht.nl. Hierdoor moet men gaan overtikken met alle mogelijkheden op fouten van dien. En als je alles ingevoerd hebt, krijg je soms een overzicht met zoveel gegevens dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Daarnaast is keuzes maken voor het pensioen, overlijden en arbeidsongeschiktheid lastig in tools. Hoe reken je het pensioen om na een datum dat jij het wilt laten ingaan? En wat levert langer doorwerken op? Hierop geven tools vaak geen antwoorden. Een adviseur kan daar nu juist bij helpen!

De adviseur

Een adviseur die gespecialiseerd is in financieel inzicht gebruikt de drie stappen van effectief financieel inzicht. FinRust kan helpen het proces te versnellen en het inzicht te vergroten. Eerst voert de adviseur eenvoudig het bruto of netto-inkomen van de klant en partner in. Dit wordt automatisch omgerekend naar een netto-inkomen per maand.  Dan laadt de adviseur snel alle 1e en 2e pijler pensioeninkomens dankzij de koppeling met www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hierna kan de adviseur met de klant het huidige netto-inkomen per maand vergelijken met het netto-pensioeninkomen per maand. Daarna kunnen bijvoorbeeld de hypotheeklasten meegenomen worden. Als je de hypotheek aflost, heb je immers tijdens het pensioen minder geld nodig dan nu. Zo wordt het pensioeninkomen pas echt relevant! Als laatst kunnen er meerder scenario’s worden gemaakt om de gevolgen van keuzes inzichtelijk te maken. Zoals bijvoorbeeld eerder stoppen met werken of inzicht op de gevolgen van overlijden en arbeidsongeschiktheid.

Conclusie

De stappen om goed financieel inzicht te krijgen zijn: gegevens verzamelen, de scenario’s persoonlijk relevant maken en daarna keuzes maken. Met online tools zijn deze stappen lastig te realiseren en met een adviseur kan dit in een handomdraai. Maar, hoor ik je zeggen: ‘zo’n adviseur is vast heel duur.’ Bij een adviseur die FinRust gebruikt valt dit mee, door een effectief proces kan zo’n financieel plan al in een half uur gemaakt worden!

 

Delen wordt gewaardeerd!Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin