Zo help je de startende ondernemer financieel op weg!

Tessa Berger nov 04, 2022 Algemeen 0

Een onderneming starten kan iedereen en het gebeurt ook vaak (KvK: meer dan 120.000 in 2021). De ondernemer schrijft zich in bij de KvK, schaft de benodigde spullen aan om het werk uit te voeren en kan van start! De eerste stap is dan gezet en belangrijk om vooruit te komen. Maar er komt meer op de ondernemer af: het product of de dienst leveren, klanten werven, de bedrijfsrisico’s in kaart brengen en eventueel verzekeren, de boekhouding op orde krijgen en zorgen dat de onderneming uiteindelijk winst gaat maken. En dat zijn dan alleen de zakelijke dingen.

Want wat verandert er privé? Dat het salaris wijzigt, dat ligt voor de hand. Maar wat betekent het ondernemerschap voor het gezin? Bijvoorbeeld als de ondernemer zou overlijden of arbeidsongeschikt raakt? En hoe bouwt de ondernemer vermogen op voor als zij minder gaat werken? En heeft de ondernemer rekening gehouden met deze risico’s in het uurtarief?

Elke ondernemer loopt vroeger of later tegen deze zaken aan. Hopelijk is de ondernemer er op tijd bij en stelt zich dan de vraag: hoe blijf ik financieel gezond?

Jij als financieel adviseur kan ondernemers helpen, bijvoorbeeld door een starter financieel inzicht in de gezinssituatie te bieden en oplossingen aan te reiken. Volgens de KvK waren er december en januari van de afgelopen jaren de meeste starters. Dit is dus het moment om in beeld te komen bij de starters en hen te voorzien van financieel advies. Maar ja… hoe pak je dat aan? En hoe overwin je drempels als:

  1. De startende ondernemer heeft een beperkt budget voor advies.
  2. De adviseur kan binnen dat budget geen goed advies geven.
  3. De adviseur heeft moeite geld te vragen voor advies, los van bemiddeling.
  4. Dienstverlening blijft beperkt tot het bemiddelen van een (auto)verzekering

Hieronder vind je vijf tips over hoe je de startende ondernemer kunt bereiken en financieel op weg kunt helpen:

  1. Zet vragen van startende ondernemers om naar financieel inzicht dienstverlening. Bijvoorbeeld als eenstarter een auto of bestelbus wil verzekeren of aansprakelijkheidsverzekering wil sluiten. Breng alle medewerkers van het advieskantoor op de hoogte en help ze bij het stellen van de juiste vragen.
  2. Zoek op LinkedIn naar de hashtag #starter en je vindt ondernemers die net zijn begonnen of die nog gaan beginnen. Maak een connectie met ze door een simpel bericht te sturen en ze succes te wensen met hun onderneming. Mochten ze financieel advies willen, dan kunnen ze bij jou aankloppen.
  3. Geef zelf aandacht aan starters door iets te plaatsen op je website of social media, waarmee je aangeeft dat je hen graag op weg wilt helpen om financieel gezond te worden en te blijven.
  4. Organiseer een webinar waar starters zich gratis voor aan kunnen melden. Geef ze vrijblijvend basis advies over de financiën die ze moeten of kunnen regelen. Willen ze meer informatie? Dan kunnen ze een adviesgesprek met jou inplannen.
  5. Je kunt bij de KvK de meest recente inschrijvingen zien en de betreffende ondernemers bellen, oftewel cold calling. Of stuur ze een mail met daarin jouw aanbod.

Voorwaarde is natuurlijk dat je een propositie en proces inricht voor het bieden van financieel inzicht. Verlaag de drempel om voor (startende) ondernemers het advies in termijnen te betalen. Denk met de ondernemer mee over het bedrijfsmodel en uurtarief. Vaak kan een relatief kleine verhoging van het uurtarief dekking geven voor de premie van de af te sluiten risicoverzekeringen en/of pensioenopbouw. En train medewerkers om (startende) ondernemers te begeleiden naar een proces met financieel inzicht en advies als uitgangspunt i.p.v. bemiddeling.

Wil me meer weten en praktische handvatten om te starten?

Schrijf je dan in voor het webinar van 26 januari!

Delen wordt gewaardeerd!Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin