Financieel inzicht voor werknemers? Dacht het wel!

Tessa Berger nov 28, 2022 Algemeen 0

Elke Nederlander heeft financieel inzicht nodig om keuzes te maken die de financiële situatie verbeteren. En elke werkgever wil dat werknemers duurzaam inzetbaar blijven, toch? Koppel die twee feiten aan de veranderingen in 2022 (inflatie) en 2023 (nieuw pensioenstelsel) en je hebt de basis voor effectieve financieel inzicht dienstverlening werknemers via de werkgever!

Hoe dat zit? De tijd dat een werknemer bij één werkgever een eindloon pensioen opbouwde ligt ver achter ons. En sinds die tijd zijn de collectieve voorzieningen flink versoberd, dus moet iedereen meer zelf regelen. Het Nibud berekende dat een werknemer met een modaal inkomen en schulden een bedrijf gemiddeld zo’n € 13.000 per jaar kost. Volgens hoogleraar Nadja Jungmann hangt er een taboe rond financiële stress en schulden, waar veel mensen zich voor schamen. Bijna 80% van de werknemers hoopt dat hun werkgever met ze meedenkt als ze geldzorgen hebben, blijkt uit onderzoek van Jungmann.

Verder zien steeds meer werkgevers het effect van de financiële situatie van werknemers op de duurzame effectieve inzetbaarheid. Financiële rust blijkt te leiden tot hogere arbeidsproductiviteit en minder ziekteverzuim. Allemaal goede redenen om werknemers te helpen om financieel inzicht te krijgen.

Tel daar de budgetproblemen van huishoudens door stijgende prijzen bij op en vermenigvuldig dat met het nieuwe pensioenstelsel en alle bijbehorende gevolgen voor werknemers. Of kijk als werkgever naar pensioen als een volwaardige arbeidsvoorwaarde. Wat geef je uit aan die arbeidsvoorwaarde en wat levert die arbeidsvoorwaarde jou als werkgever op?

Kortom: een groot aantal redenen voor de werkgever om werknemers te helpen met financieel inzicht. Hoe jij daar een rol in kunt spelen als adviseur lees je hier: zeven tips!

  1. Zorg voor lage drempels

Werknemers komen alleen tot financieel inzicht als het laagdrempelig, snel en eenvoudig is! Neem dus alle pensioenjargon en technische drempels weg!

  1. Maak het persoonlijk

Werknemers willen weten waar ze op gezinsniveau aan toe zijn. Een algemene presentatie is daarbij niet voldoende. Aan het einde van zo’n presentatie heeft de werknemer nog steeds geen financieel inzicht en handelingsperspectief.

  1. Lever snel en tastbaar resultaat

Een werknemer wil dus weten hoe hij of zij er met zijn gezin voorstaat. Hoeveel netto-inkomen per maand is er nu, wat wordt dit straks en is er een tekort? Bied de werknemer snel en effectief overzicht en inzicht en geef de werknemer een helder verslag mee. Zo kan hij of zij thuis ook uitleggen wat de situatie is.

  1. Druk het tekort uit in een kapitaal

Om de werknemer duidelijk inzicht en handelingsperspectief te bieden, kan je het gewenste netto (besteedbaar) inkomen vergelijken met het daadwerkelijk verwachte inkomen en een doelkapitaal uitrekenen waarmee de werknemer aan de slag kan.

  1. Geef snel antwoord op de meest gestelde vraag: kan ik eerder stoppen?

De meest brandende vraag van iedere werknemer is: kan ik eerder stoppen? Door het doelkapitaal bij eerder stoppen te vergelijken met het doelkapitaal in de standaard situatie, ziet de werknemer wat ervoor nodig is om eerder te stoppen.

  1. Laat ook de gevolgen van overlijden zien

Het overlijden van een werknemer kan grote gevolgen hebben voor het gezin, terwijl het risico eenvoudig op te lossen is. Ook zijn er soms aanvullende mogelijkheden binnen de pensioenregeling.

  1. Bied mogelijkheden

Help de werknemer met oplossingsrichtingen en bied toegang tot de adviseur voor extra informatie en verdieping.

Ben je benieuwd hoe FinRust jou kan helpen? Neem dan contact met ons op of bekijk onze pensioencommunicatie tool.

Delen wordt gewaardeerd!Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin