- Kun je jezelf voorstellen?
Zeker, ik ben Tim Verkijk en inmiddels vier jaar werkzaam bij Van Loon. Ik ben sinds vorig jaar financieel adviseur, daarvoor was ik werkzaam op de afdeling hypotheken. Momenteel ben ik ook bezig met een opleiding voor WFT pensioen en het plan is om over een aantal jaar ook de opleiding tot financieel planner te volgen.
- Hoe kijk jij naar je eigen beroep van financieel adviseur?
Eigenlijk heb ik na mijn studie niet meteen voor dit beroep gekozen. Ik ben in het vak gerold, maar tot nu toe vind ik het vak erg leuk!
- Waarom ben je financieel adviseur geworden?
Na het VWO ben ik begonnen aan een universitaire studie, maar dat paste niet bij mij. Daarna heb ik van een hbo studie geproefd, maar dat paste ook niet echt. Uiteindelijk ben ik in gesprek gegaan met een loopbaanbegeleider, die me naar het beroep van financieel adviseur heeft geleid.
Ik ben financieel adviseur geworden, omdat ik in mezelf wil investeren. Bij dit beroep heb je de mogelijkheid om door te groeien en om te blijven leren. Het is ook een beroep waar toekomst in zit en wat ik vooral belangrijk vind, is dat ik met mijn beroep mensen kan helpen. Toen ik bij Van Loon kwam werken, werd al het plan gemaakt dat ik financieel adviseur zou worden. Destijds had ik nog niet goed in de gaten dat dit heel goed bij mij zou passen.
- Wat heeft FinRust voor jou veranderd in je advies?
Voorheen kostte het uitwerken van de cijfers en de begeleidende tekst veel werk, maar met FinRust kost het veel minder werk. Daarnaast vind ik FinRust cijfermatig en visueel sterk en FinRust heeft een hele goede rekenmachine.
- Heb je nog tips voor het verbeteren van FinRust?
Ik denk dat FinRust in de tabel bij pensioen, en misschien ook wel in de grafiek, het pensioengat beter kan uitleggen. Nu is dat allemaal opeenvolgend weergegeven, maar je kunt het ook highlighten of anders weergeven. Natuurlijk is het ook de taak van de adviseur om het uit te leggen, maar ik denk wel dat dit klanten ook kan helpen om het advies nog beter te begrijpen.
- Hoe heb je je eigen financiële situatie geregeld?
Pas sinds ik vier jaar geleden ben begonnen bij Van Loon en in het vak van financieel advies ben gerold, ben ik gaan nadenken over mijn financiën. Ik leefde in mijn studententijd echt als student, gaf alles uit aan dingen die ik leuk vond en aan het eind van de maand hoopte je dat je genoeg geld over had. Dat bleef ik eigenlijk zo doen ook na mijn studententijd.
Tot ik dus in het financiële vak kwam. Ik ben begonnen met budgetteren en hiervoor gebruik ik de 50-30-20 methode. 50% van je geld is voor vaste uitgaven, 30% reserveer je voor onverwachte uitgaven en 20% gebruik je om vermogen op te bouwen. Dat opbouwen doe ik nu al door te sparen en een deel ervan te beleggen. Vanaf mijn 30ste wil ik ook voor Aanvullend Pensioen gaan beleggen.
- Wat wil je graag bereiken?
Bij Van Loon hebben we de visie dat financieel advies voor iedereen beschikbaar én betaalbaar moet zijn. Die visie deel ik ook en daarnaast wil ik graag de klant het beste advies geven en mijn werk goed doen.
- Welk advies zou je willen geven aan anderen die twijfelen of ze financieel adviseur willen worden?
Schrik niet van de ‘stoffigheid’, want het beroep is niet stoffig, maar dat moet je zelf gaan ontdekken. De stof is niet saai, want er verandert heel erg veel. Je kunt het zo gek maken als je wilt, zoveel opleidingen en cursussen volgen als je wilt. Er is heel veel ruimte om te groeien en er zijn veel kansen en mogelijkheden!