Verspil geen tijd aan uitgaven in een financieel plan!

Kees-Jan nov 14, 2018 Algemeen 0

In een financieel- of pensioenplan hoeven niet alle uitgaven van een gezin bekeken te worden. Vaak is het aanleveren van alle uitgaven voor klanten een hele klus en soms zelf een reden om niet door te gaan met het gevraagde advies.

In deze blog leest u hoe u als adviseur uw klant en zijn/haar gezin snel én effectief van financieel- en pensioeninzicht kunt bieden zonder alle uitgaven door de klant te laten aanleveren.

Stap 1: Breng die uitgaven in kaart die in de toekomst veranderen!

Om het netto inkomen per maand nu beter vergelijkbaar te maken met het netto inkomen per maand tijdens pensioen hoeft u alleen die uitgaven in kaart te brengeen die in de toekomst veranderen. Dit zijn uitgaven zoals hypotheeklasten, fiscaal voordeel hypotheek, levensonderhoud kinderen, premies, alimentatie en zorgkosten. Het kunnen uitgaven zijn die later wegvallen (b.v. levensonderhoud kinderen) of juist uitgaven zijn die later hoger zijn (b.v. zorgkosten). Deze veranderende uitgaven zijn veelal eenvoudig samen met de klant te achterhalen. Door deze manier van werken, kunt u snel en effectief bepalen wat het huidige consumptief netto besteedbaar inkomen per maand van uw klant is en wat het toekomstige netto besteedbaar inkomen per maand van uw klant is. Het netto besteedbaar inkomen is dan gedefinieerd als het netto inkomen per maand -/- veranderende uitgaven.

Van dit huidige netto besteedbaar inkomen per maand doet de klant alle dingen die niet veranderen in de toekomst. Daarmee kan dit bedrag een goed uitgangspunt zijn voor het gewenste netto besteedbaar inkomen per maand vanaf pensioen.

Inventarisatie van alle uitgaven is alleen nodig als de klant wil besparen op zijn/haar uitgaven. Dit is vaak een tweede stap, nadat gebleken is dat de klant ‘moet’ besparen om vermogen op te bouwen als aanvulling op het toekomstige pensioeninkomen of om rond te kunnen komen met het lagere pensioeninkomen.

 Stap 2: Bereken het gewenste netto besteedbaar inkomen

Na het bepalen van de veranderende uitgaven kunt u berekenen wat het tekort/overschot per maand/jaar is. Op basis hiervan bepaalt u het doelkapitaal. Indien een klant spaart (dus aan eindejaar vermogensgroei door sparen), dan kunt het spaarbedrag in mindering brengen op het gewenste netto besteedbaar inkomen per maand. Immers, de klant leeft op dit moment niet van dat bedrag.

Zonder een uitgebreide analyse van alle uitgaven die een klant op dit moment doet, heeft u toch de vragen van de klant kunnen beantwoorden. Indien het nodig is om te gaan sparen voor pensioen, dan kan de klant in een volgende stap de uitgaven tegen het licht houden om te bepalen waar de bespaar ruimte zit. De klant is hier dan ook gemotiveerd voor en de kans op afhaken is minimaal.

 

DOWNLOAD GRATIS EEN VOORBEELDRAPPORT UIT FINRUST. VUL JE NAAM EN MAILADRES IN EN ONTVANG HET RAPPORT METEEN!


Delen wordt gewaardeerd!Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin