In deze tweedelige blog serie delen we een stappenplan voor lijfrente opbouw advies. We delen in dit blog de eerste vijf stappen. Volgende week delen we de volgende vijf stappen.
Door de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen zal het huidige Nederlandse pensioenstelsel behoorlijk veranderen. Dat heeft gevolgen voor de werknemer in loondienst, de ondernemer en de zzp’er. Het opbouwen van een lijfrente wordt aantrekkelijker en daardoor is het belangrijk dat deze groep mensen weten wat ze met een lijfrente kunnen en hoe die wordt opgebouwd. Verder wijzigt de vermogensrendementsheffing en wordt beleggen in box 3 minder aantrekkelijk. Hier kun jij als adviseur een belangrijke rol in spelen!
1. Communicatie over vermogensopbouw voor pensioen
Misschien wel de meest belangrijke stap is het enthousiast maken van werknemers in loondienst (of werkgevers), ondernemers en zzp’ers over pensioenopbouw. Logisch natuurlijk, want als de ondernemer niet bij jou aan tafel komt, kun je ze ook geen lijfrenteproduct adviseren. Een aantrekkelijke regeling in het nieuwe pensioenstelsel waar je ondernemers en zzp’ers mee kunt aanspreken, is het noemen van de ruimere mogelijkheden voor lijfrente inleg in box 1.
Daarnaast kun je ook inspelen op de hogere belasting voor (vrij) belegd vermogen in box 3. Hierbij kun je het argument gebruiken dat het percentage voor de berekening van de maximale inleg voor een lijfrente is verhoogd van 13,3% naar 30%. Dat biedt ook kansen voor jou als adviseur, een leuke bijkomstigheid.
2. Stukken opvragen met brondata
Met FinRust kun je ook heel eenvoudig brondata opvragen. Je doet dat door naar Mijn FinRust te gaan. Vervolgens ga je naar het envelopje en klik je rechtsboven op de knop ‘Genereer link om gegevens te verzamelen’. Je krijgt dan een link te zien die je naar de klant kunt sturen.
De klant doorloopt een proces van gegevens ophalen via DigiD. Aan het eind van het proces kan de klant klikken op ‘deel gegevens met adviseur’, waarna alle gegevens gelijk bij het envelopje in je eigen Mijn FinRust omgeving komen te staan. Je kunt onderstaand filmpje naar je klant sturen, waarin het hele proces van brondata ophalen voor de klant wordt uitgelegd. Bekijk hier ook een filmpje over brondata ophalen voor de klant.
3. Inzichttool inzetten
Als de klant de brondata heeft aangeleverd, is het handig om ze een helikopterview van hun huidige en toekomstige financiële situatie te laten zien. Dat kun je eenvoudig doen op basis van brondata met de Inzichttool.
Met de Inzichttool krijgt de klant een goed eerste beeld van de financiele situatie en blijkt de noodzaak voor verdieping en van de (eventuele) urgentie om actie te ondernemen. Je kunt aan het einde van het gesprek een PDF downloaden in de Inzichttool met daarin de grafieken zoals jullie die hebben laten zien. Klik daarvoor op de knop ‘download PDF’ rechts bovenin bij de Inzichttool. Bekijk hier een voorbeeldrapport van de inzichttool.
4. Aanbieden financiele foto
Nadat je met de inzichttool hebt laten zien hoe de klant er financieel voor staat en hoe de financiële toekomst er op dit moment uit kan zien, bied je de financiële foto aan als dienstverlening. Door het duidelijke inzicht de eventuele tekorten wil de klant veelal meer inzicht in de financiële situatie en mogelijke oplossingen zoals een lijfrente.
Als je dat in een nieuw gesprek doet, kun je nu al de prijs voor het adviesgesprek afspreken, dan weet de klant meteen waar hij of zij aan toe is.
5. Extra stukken opvragen
Om goed inzicht te kunnen geven in lijfrentes, heb je een aantal aanvullende documenten nodig. Voor de werk-nemer in loondienst heb je hier de UPO nodig. Voor ondernemers een zzp’ers heb je de aangifte inkomstenbelasting nodig. Daarnaast heb je in alle gevallen een polis van de (mogelijk) bestaande lijfrenteverzekering of het saldo van de lijfrenterekening nodig.
Lijfrente opbouw advies stappenplan (2) - FinRust.nl
november 13, 2023 8:00
[…] In deze tweedelige blog serie delen we een stappenplan voor lijfrente opbouw advies. We delen in dit blog de laatste vijf stappen. Vorige week deelden we de eerste vijf stappen. Je kunt ze hier teruglezen. […]